http://www.siyahaltin.com.tr/siyahaltin-bahar-kampanyasi
30 Mayıs 2012

Solucan Gübresi Çayı mı, Solucan Kabı Sızıntısı mı?

Solucan Gübresi Çayı mı, Solucan Kabı Sızıntısı mı?
Reklam

Solucan Gübresi Çayı İle Solucan Kabı Sızıntısı Arasındaki Fark nedir?

Cevabı bulabilmek için ilk olarak kompost sürecinin nasıl işlediğine bakmamız gerekli.

Kompost süreci kararsız organik maddelerin dengelenmesi ve besinlerin bitkiler tarafından hemen veya daha sonra alınması için depolanması sürecidir.

Doğada genellikle organik maddeler genellikle yapraklarda veya bahçenizdeki çim atıklarında olduğu gibi ince bir tabaka halinde ayrışırlar. Tabakanın ince olması, yığına oksijenin ve aerobik organizmaların işlemesini kolaylaştırır. Bunlar doğadaki sistemin mükemmel bir şekilde işlemesi için yararlı unsurlardır. Solucan

Biz kompost yaptığımızda ise, solucanlı veya solucansız, organik maddeleri üst üste yığarız, böylece yığına oksijen aerobik bakteriler giremez; yerine anaerobik bakteriler faaliyet gösterir.  Bu kötü bir durumdur.

Kompostlama işlemini solucanlarla yapmaya başladığımızda, ayrışma birçok mikroorganizma için 3 ayrı aşamada işlemeye başlar.

1. Psikrofilik Bakteriler(Phsychrophilic bacteria); 21,1 santigrat derecenin altında faaliyet gösterirler.

2. Mezofilik Bakteriler (Mesophilic bacteria); 21,1 ile 37,7 santigrat derece arasında faaliyet gösteren en hızlı ayrıştırma bakterileridir.

3. Termofilik Bakteriler (Thermophilic bacteria); 37,7 santigrat dereceden yüksek ısılarda faaliyet gösterebilen bakterilerdir.

Kompost yapımında ayrışmayı sağlamak için karbon ve azot oranına olduğu kadar oksijen ve nem oranlarına da dikkat edilmesi gerekir.

Kompost yaparken solucanların kullanılması temel kompost yapımında daha kontrollü bir süreçtir ve süreç daha hızlıdır. En çok aktif bakterinin, mezofilik bakterilerin sistemde var olmaları için sabit bir ısı sağlamamız gerekir.

Solucanlar çürümekte olan yiyeceklere doğru hareket ederek onların hem hava almalarını hem de daha küçük parçalara bölünmelerini sağlarlar. Böylece yararlı bakterilerin çalışmaları için daha geniş bir yüzey alanı oluşmuş olur.

Eğer nem oranı çok yüksek olursa, genellikle 80%’in üzerinde, çürümekte olan atıklar birbirlerine yapışmaya ve sıkışmaya başlarlar. Bu durumda solucan gübresi kabınızda bulunan aerobik bakteriler yerini anaerobik bakterilere terk eder ve bu durum solucanlarınız için öldürücü olacaktır.

Kaptaki nem bir kez artmaya başlayınca, kabın dibinde atık su birikmeye başlar. Birçok yerde bu sıvıya solucan gübresi çayı denir ama aslında değildir.

Solucan gübresi çayı, tamamen aerobik bakterilerden oluşan solucan gübresinin demlenmesiyle türetilmiştir. Bu süreç solucan gübresi, klorsuz su ve kükürtlenmemiş (unsulphured) yani içerinde sülfür barındırmayan melasın yaklaşık 48 saat boyunca, aerobik bakterilerin çoğalmasını sağlamak için, havalandırılmasıyla gerçekleştirilir.

Gerçek solucan gübresi çayı oldukça iyi bir gübredir. İki avuç dolusu solucan kompostunu bir kova suya (tercihen yağmur suyu) koyun. Gübreyi bir çorabın içine koyup çorabı da kovadaki suya daldırabilirsiniz. Eğer elinizde varsa bir veya iki kaşık dolusu melas ekleyin ve bir gece ya da tercihen daha uzun bir süre bekletin. Kovadaki suyu sıklıkla karıştırın veya daha da iyisi, bol oksijen tedarik etmek için bir akvaryum motoru ile hava taşı kullanarak sürekli bir havalandırma sağlayın. Elde edeceğiniz bu çayı, eğer bir şişeye koyarsanız her kulanım öncesi çalkalayıp, ağzını açık bırakarak 24 veya 48 saat içinde tüketmelisiniz. Yoksa bozulabilmektedir. Bu çay içinde bulunan yararlı mikroorganizmalar bitki ve toprağınız için en iyi performansı sağlayacaklardır.

Solucan kabı sızıntısında ise, tam tersine tamamen aneorobik bakteriler bulunur.

Eğer solucan kompostu kabınızda az bir miktar sızıntı olduğunu görüyorsanız, yeterli miktarda doğranmış kuru gazete kâğıdı ekleyin. Bu durumda kaptaki nemin bir kısmı kuru gazete kâğıtları tarafından emilecektir. Eğer daha çok miktarda sızıntı var ise, solucanlarınız için yeni bir yataklamayı baştan yapma zamanı gelmiştir. Solucan kompostu kabından sızan siyah su kesinlikle güçlü bir sıvı gübre değildir. Taze gıda atıkları 90% oranında su içerir. Oysa solucan kompostu kabının nem oranı 75% nem oranından fazla olmamalıdır. Bu nedenle oluşan ortam anaerobik ortamdır. İyi düzenlenmiş dengeli bir solucan kompostu kabında sızıntı olmaz. Eğer solucan kompostu kabınızdan sızıntı sıvı elde ederseniz, bu sıvıyı normal bir sıcak kompost uygulamanıza veya tuvalet, lavabo gibi yerlere dökebilirsiniz.

Üç çeşit anaerobik bakteri vardır:

1.   Zorunlu Anaeroblar (Obligate anaerobes); Bu tür genellikle oksijenle temas ettiğinde ölür. Solucan gübresi kabınızdaki bu bakterileri yok etmek için kabın içindeki yığını ince bir tabaka halinde tutmanız veya yaklaşık altı hafta ile bir yıla kadar, haftalık olarak kabın içindeki yığını alt üst etmeniz gerekir.
2.   Hava toleranslı Organizmalar (Aerotolerant organisms); Oksijen ile temas ettiğinde yaşayabilen ama çoğalamayan bakteriler. Havalandırma ile yok edilemezler.
3.   Fakültatif Anaeroblar (Facultative anaerobes); Oksijenle temas ettiklerinde yaşamaya ve çoğalmaya devam eden bakteriler.

Anaerobik mikroplar atıkları farklı şekilde tüketirler. Onlar azot tüketmezler. Oysa solucan gübresi kabınız oldukça fazla azot içeriğine sahiptir ve bu azot bitki köklerini yakabilir. Ayrıca aşırı azot amonyağa dönüşür ki bu da bitki kökleri için zararlıdır.

Solucan gübresi kabı sızıntısı anaerobik mikropla doludur. Bu sıvı kabın içeriğindeki vermikomposttun içerisinden geçerek alta süzülürken içeriğinde henüz ayrışmamış maddelerde taşır. Bu nedenle bu zararlı bakterileri de içerir ki normalde bu bakteriler solucanların sindirim sisteminden geçerken yararlı bakterilere dönüşürler.

Doğru ve bol üretimler!

Etiketler: / / / / / / / / / /

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

YORUM YAZ


*

Reklam